”Derby”

Redaktionen hade tänkt att fortsätta med rivalitetshetsen mot lillebror knätofs med ett inlägg om varför deras möten med oss utvecklades till det klassikermöte det anses vara idag. Men först känner redaktionen sig tvungen att reda ut lite missförstånd kring betydelsen ”derby” eftersom själva ordets betydelse urholkats av dem som till varje pris vill se en del möten som derbyn pga att de kanske är heta sådana men gärna ”glömmer” den geografiska detaljen.

Vad är ett derby egentligen? Vad kännetecknar det på ett bra sätt? Vilka möten kan ses som derbyn och vilka kan det inte alls? Det har vi nog alla våra åsikter om och redaktionen vill återge sin syn på saken. Först vill undertecknad bara dela med sig beskrivningen i Svenska Akademiens Ordlista (SAOL): ”Fotbollsmatch mellan två lag från samma ort”. Hm, det var väl lite väl enkelt formulerat och dessutom väldigt generaliserat – enligt SAOL finns det alltså inga derbyn utanför fotbollens värld.

Redaktionen tycker att det finns två kriterier som ska uppfyllas för att det ska vara ett derby…

 1. Lagen ska komma från samma stad, län och/eller landskap
 2. Det ska vara en någorlunda geografisk närhet. En del län och landskap i vårt land har ju ganska stora ytor.

Så vi inleder med några missförstånd:

 • Frölunda HC-Färjestad BK, ”Västsvenska derbyt” – Klubbarna huserar inte ens i samma län eller landskap och så nära mellan Göteborg och Karlstad är det inte. Handlade det dessutom bara om avstånd så har städerna i fråga närmare att åka till andra städer med SHL-lag. Däremot är det en grym rivalitet mellan dem då de har mötts i finaler och utomhusmatcher samt att båda vunnit SM-guld under seklets första decennium.
 • HV71-Linköping HC, ”E4-derbyt” – Alltså, är det ingen som tänkt på hur många klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan som ligger längs E4? Modo Hockey poängterade i alla fall det tydligt när de, och inte HV, blev klara för final 2007 och motståndaren LHC beklagade att det inte blev något E4-derby i finalen: ”Det blev det visst, Örnsköldsvik ligger längs E4”. Ja, och så var det det här med regionstillhörigheten – epic fail! Sen att LHC:s rivalitet med Södertälje SK tunnats ur i och med SSK:s frånvaro i SHL och tagits över av HV är en annan sak…
 • Luleå HF-Skellefteå AIK, ”Norrlandsderbyt” – Gaaaahh, Norrland är stort! Det är så stort att det täcker 2/3 av Sveriges yta. Här är det alltså inte bara läns- och landskapskunskaperna som brister, och dessutom finns det två klubbar till i SHL som räknas till Norrland. ”Ynka” 13 mil mellan städerna ursäktar inte det! Som lax på löken så ser SAIK t.o.m. en annan klubb som deras värsta rivaler även om de inte spelat i samma serie de senaste 10 åren.
 • HV71-Växjö HC, ”Smålandsderbyt” – Sorry, men här anser inte redaktionen att det gemensamma landskapet räcker till. Småland är det största landskapet utanför Norrland och avståndet mellan Jönköping och Växjö är lite väl långt. Växjö måste väl också känna betydligt större rivalitet med Troja/Ljungby IF och Tingsryd AIF även om de inte lirar i samma serie längre.

Det var några exempel på hur fel det kan bli när ordets betydelse inte tas på allvar eller studeras mer ingående. Jaha, då ger vi oss på de mer klockrena derbyna:

 • AIK-Djurgårdens IF, ”Stockholmsderbyt” – Sveriges mest klockrena derby! De kommer från samma stad och har samma hemmaarena, det blir inte tydligare än så. Visserligen tycker säkert Hammarby IF att de också borde få vara med här, men det var just det där med ”vara med” – det har Bajen inte varit på ett tag så råttorna vs aporna får ståta som exempel. Notera dock att de inte lirar i samma serie så värst ofta längre…

 

 • AIK/Djurgårdens IF-Södertälje SK, ”Länsderbyt” – OK, inte lika hett med SSK inblandat som de rena Stockholmsderbyna. Men Södertälje ligger i samma län och landskap som AIK och DIF:s hemmaarena, vill du åka kollektivt så är det Storstockholms Lokaltrafik (SL) som gäller och 08 är riktnumret till kringelhålan. Ett klockrent länsderby.
 • IF Björklöven-Skellefteå AIK, ”Västerbottenderbyt” – Ja, det är Löven, och inte Luleå, som SAIK känner störst rivalitet med. Tävlingsmatcher som ligger 10 år bort ändrar inte på det, vittnar de själva gärna om. Samma län och landskap samt en bekväm sträcka mellan hålorna i fråga. Lägg till att ryktena säger att SAIK- och Lövenspelare ska ha rykt ihop med varandra på uppvärmningen utomhus (!) innan en match mellan lagen. Västerbottningar med mer kunskap i det får gärna bekräfta eller dementera.

 

 • Malmö IF-Rögle BK, ”Skånederbyt” – Inget snack här heller, det gemensamma landskapet och länet Skåne är inte stort och det tar dryga timmen att resa kollektivt mellan Malmö och Ängelholm. De enda hockeylagen i Skåne att räkna med, även om de inte återfinns i finrummet för tillfället. Rivaliteten är blytung och förstärks av att MIF-fansen håller på Malmö FF i fotboll och RBK:arna håller på Helsingborgs IF.
 • Leksands IF-Mora IK, ”Siljansderbyt” – Förutom fotbollstillhörigheter så har detta derby nästan exakt samma förutsättningar som Skånederbyt, övriga kommentarer är överflödiga.

Nu undrar ni naturligtvis med stor spänning hur redaktionen ser på klassikerkampen Brynäs IF-Leksands IF. Här presenteras det *trumvirvel…klatsch!*:

NEJ, fajterna mellan oss och våra småsystrar är inget derby. Undertecknad går med på i stort sett allt annat – klassiker, Gävle-Dala-möte, hatmatcher, rivalitet m.m. Men något derby är det inte och det förklaras dels av det inte finns någon regionstillhörighet och dels av att det skulle udden ur Leksands verkliga derbyn mot Mora IK. Däremot är BIF en mycket argare rival och storebror än vad Mora någonsin kan bli.

Så enkelt målar man på lillebror

Då så – nu hoppas redaktionen att ni blivit lite klokare kring derbyts sanna betydelse och inte är lika inskränkta som SAOL eller alltför vidlyftiga som en del journalister eller ”lokala patrioter”. Nästa inlägg i redaktionens serie om vår rivalitet med lilla lillasyster LIF handlar om klassikerstämpeln.

Nästa match: Leksands IF-Brynäs IF, Tegera Arena, lördag 14 september, klockan 16.00.

En kommentar till ”Derby”

 1. MN skriver:

  Intressanta ord. Angående Skellefteå-Löven, läs detta: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/article12068636.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: